четвер, 10 грудня 2015 р.

               Багатогранність таланту

Хто не бачив веселої комедії «За двома зайцями» або не заслуховувався піснею «Ніч яка місячна»? Її автор –  вiдомий поет, драматург i театральний дiяч Михайло Старицький,
175 років від дня народження якого виповнюється, 
14 грудня 2015 року.
Михайло Петрович Старицький народився 2 грудня (14 грудня за новим стилем) 1840 року в селі Кліщинці Золотоніського повіту на Полтавщині (тепер — Черкаська область). Походив зі шляхетського роду.
     Великий внесок зробив Старицький в українську драматургію. Почавши з інсценізацій прозових творів та переробок малосценічних п’єс, Старицький написав багато оригінальних драматичних творів, найсильніші з них соціальні драми: «Не судилось» (1881), «У темряві» (1893), «Талан» (1893). Значну популярність здобула драма «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці» (1890). Особливе значення мають його історичні драми: «Богдан Хмельницький» (1897), «Маруся Богуславка» (1899). До найпопулярніших інсценізацій та драматичних переробок з українського матеріалу належать «За двома зайцями», «Крути, та не перекручуй», «Чорноморці»
         В історії української драматургії Старицький відзначається як видатний майстер гострих драматичних ситуацій і сильних характерів. В останні роки свого життя, попри хворобу, Старицький написав історичний роман «Оборона Буші» (1894), романи «Перед бурей» (1897), «Молодість Мазепи» (1898), «Разбойник Кармелюк» (1903) та інші російською мовою.

Шановні користувачі!
У  нашій бібліотеці  на вас чекає
виставка-ювілей.
"Багатогранність таланту"

Немає коментарів:

Дописати коментар