понеділок, 5 квітня 2021 р.

 Квітневий літературний календар.

5 квітня виповнюється 115 років від дня народження видатного українського письменника Анатолія Івановича Шияна.

Народився Анатолій Іванович Шиян 5 квітня 1906 року в слободі Борисовці (нині смт. Бєлгородської області Росії) у родині селянина-маляра. Тут він закінчив трикласну початкову школу. З 1924 року працював санітаром, а потім аптекарем в Борисівській народній лікарні.
В 1925 році вступає до Київського лісотехнічного інституту, який закінчив у 1929 році. У роки навчання в інституті публікувався у журналі "Молодий більшовик" - перше оповідання "Лісокради" вийшло в 1928 році. Широку популярність йому принесли повість "Баланда" (1930), романи "Магістраль" (1934), "Гроза", за яким в 1959 році був поставлений кінофільм "Гроза над полями". Належав до літературних організацій "Молодняк" і ВУСПП.
У другої Світової війни був військовим кореспондентом спершу газети "Советская Армия", а з липня 1941 перейшов в щойно створену фронтову газету "Радянська Україна", очолену М. Бажаном. У січні 1943 його переводять до Українського штабу партизанського руху, а в травні відряджають на кілька місяців у тил ворога - до партизанського з'єднання О. Сабурова. Після повернення з ворожого тилу він завідує партизанським відділом газети " Радянська Україна". Ним написана книга - репортаж "Партизанський край". У повоєнні роки він пише повісті, оповідання, захоплюється драматургією. У своїх творах часто повертається до рідних країв. Дуже любив дітей та писав для них казки: пьєси-казки "Котигорошко", "Ялинка", казка "Івасик-Телесик", "Летючий корабель" та інші. У Києві мешкав у будинку письменників Роліті. Помер у 1989 році. Похований в Києві на Байковому кладовищі

Немає коментарів:

Дописати коментар