пʼятницю, 13 травня 2016 р.

    «Чорна сповідь моєї Вітчизни»
Щорічно в третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі – українську інтелігенцію, патріотів, простих селян.
  З метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.
            В пятницю учні школи з 10 по 5 класи, вчителі, жителі села, працівники соціальної сфери  вшанували пам'ять репресованих односельців біля памятника репресованим односельцям. Вступним словом виступила директор Жданівської ЗОШ Лучицька Наталя Івнанівна. Вчитель - історії Панова Людмила Іванівна розповіла про репресії 1932-1939рр. Сьогодні жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій немає і не може бути. Злочини, яким немає прощення, минуле з гірким присмаком у світлі воскреслої правди постає перед нами по-новому. Завідуюча бібліотекою Вонхольська Марія Вікентіївна розповіла присутнім про п'ятьох односельців, які повернулись в село із 110 забраних, але нажаль їх немає (померли і поховані на кладовищі) також ознайомила з книгами "Репресовані історією" Вінницької області. І розповіла деякі історії односельчан, яких "чорний ворон" (машина) забирала  в ночі. Після зачитаного списка репресованих односельців всі присутні вшанували пам'ять хвилиною мовчання. 


Напередодні відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій у читальному залі бібліотеки облаштовано книжкову виставку-роздум «У жорнах репресії». Основна її мета – привернути увагу до трагічних подій в історії України. Книжкова виставка спрямована на відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. 

Немає коментарів:

Дописати коментар