пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Подих історії живе в наших серцях
(спогади очевидців про окупацію с.Жданівки)
 
                  До 71 річниці визволення села Жданівка від фашистських загарбників  в школі для учнів 8-11 класів бібліотекар Вонхольська Марія  провела урок мужності. На якому для учнів було продемонстровано  відеоматеріал (спогади очевидців села Жданівки Машкевич Оксани Леонідівни та Токарева Валерія Іванівна які в період Великої Вітчизняної війни перебували в окупованому селі).
Після перегляду відео було зачитано свідчення Амонс Нарциза Петровича, Томчевської Надії Іванівни, Соловей Олени Миколаївни, список людей яких вивезли в Німеччину.
З фронту не повернулось 134 воїни.
Учасники ВВ війни які прийшли і померли в мирний час 213 воїнів.
На сьогодні в селі проживає 3 учасники бойових дій.
Гапанюк Афанасій Левкович
Пацанівський Іван Леонтійовоч
Ніколаев Григорій Карпович
І вдова Звінківська Юхтина Павлівна.
  Свята пам’ять про Велику Вітчизняну війну залишається з нами, як високий зразок мужності, сили духу, самопожертви, тяжкої ратної праці, а водночас вічної скорботи за тими, хто віддав життя за свободу Вітчизни. Тому для нас, нащадків і спадкоємців солдатів Великої Перемоги, найвищим законом буття є вірність їх священній справі і нетлінній пам’яті, довічна синівська шана і повага.
      В сільськай бібліотеці до 71річниці визволення села Жданівки оформнено книжкова виставка "Вічна пам'ять полеглим, слава визволителям" на якій читачі можуть ознайомитись з свідченнями очевидців тих часів та переглянути відеозапис на ноотбуку.


Немає коментарів:

Дописати коментар